Austria - Tofucznica z olejem z pestek dyni (Kernöleierspeise)

W austriackiej Styrii z dyni robi się wszystko, o czym można tylko pomyśleć - dynię, jej pestki i olej z pestek znajdziemy między w sałatkach, sosach czy deserach. Dzisiaj prezentujemy przepis na styryjską tofucznicę z olejem z pestek dyni, czyli Kernöleierspeise. Jeśli interesuje was kuchnia austriacka - na blogu można znaleźć przepisy na styryjskie sznycle z dyni z majonezem z olejem z pestek dyni, tort Sachera, siekany omlet z kaszy manny czy buraczane knedle z Tyrolu

Składniki (2 porcje):
- 1 łyżka oleju do smażenia (np. rzepakowego) 
- 200 g tofu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta soli kala namak 
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie szczypiorek 
- 3 łyżki mleka sojowego 
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- dobry chlebek

Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wkruszamy tofu (dokładnie rozdrobnione), dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty.

2) Dodajemy mleko sojowe, mieszamy i dusimy kolejne 2-3 minuty, aż mleko wyparuje. Patelnię zdejmujemy z ognia, wlewamy olej z pestek dyni i dokładnie mieszamy. Tofucznicy z olejem z pestek dyni nie należy już podgrzewać - olej ten nie nadaje się do smażenia. Gotową tofucznicę serwujemy na chlebku.

Komentarze