Litwa - Bliny ziemniaczane faszerowane pieczarkami (Bulviniai blynai su pievagrybių įdaru)

Ostatnio podzieliliśmy się przepisem na wegańskie kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych. Dzisiaj przyszła pora na kolejny ziemniaczany specjał, tym razem z Litwy.

Składniki (2-3 porcje, 4 placuszki ):
- 400 g ziemniaków
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mąki
- spora szczypta soli, pieprz
- 3-4 łyżki oleju

- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula
- 5-6 pieczarek
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju. W międzyczasie pieczarki myjemy i kroimy w cienkie, krótkie paseczki. Dodajemy na patelnię, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż woda całkowicie wyparuje.

2) W międzyczasie ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (nie odlewamy wody). Dodajemy mąkę z ciecierzycy i mąkę pszenną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

3) Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany nakładamy łyżkę masy ziemniaczanej, lekko rozprowadzamy (warstwa powinna być dość cienka). Na środek nadzienia od razu nakładamy łyżeczkę farszu pieczarkowego i lekko rozprowadzamy na środku placuszka. Następnie na górę nakładamy łyżkę masy ziemniaczanej i lekko rozprowadzamy tak, by dolna i górna warstwa dokładnie się złączyły.

4) Placuszki smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż będzie widać, że dolna warstwa jest dobrze przysmażona. Wtedy obracamy żwawym ruchem i smażymy kolejne 2-3 minuty z drugiej strony. Później obracamy jeszcze 2-3 razy i smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony.

5) Gotowe placuszki przekładamy na talerzyk i lekko odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Komentarze