Włochy - Gnocchi z oliwą i szałwią (Gnocchi olio e salvia)

Jednym z najlepszych, ale i zarazem najprostszych sposobów na podanie gnocchi jest polanie ich roztopionym masłem z dodatkiem szałwii. My postanowiliśmy masło zastąpić oliwą i trzeba przyznać, że w tej wersji gnocchi są równie tłuściutkie, pyszne i komfortujące. 

Składniki (6-7 porcji):
- 1 kg ziemniaków 
- 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania
- sól 

- 9-10 sporych chlustów oliwy (dużo...!) 
- 20-30 listków szałwii (świeże listki będą najlepsze) 
- świeżo mielony pieprz 
- wegański parmezan (my robimy własny: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze

Przygotowanie:
1) Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy na purée. 

2) Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, ciasto dokładnie mieszamy i zagniatamy. 

3) Bierzemy kawałek ciasta i rolujemy na posypanej mąką stolnicy, aż uzyskamy grubość mniej więcej środkowego palca. Wałek kroimy na kluski o długości około 1.5 cm. Pojedyncze kluseczki odkładamy na bok. Jeśli chcemy, możemy każdą kluseczkę lekko przesunąć po widelcu ustawionym pod kątem około 30 stopni do stolnicy - w ten sposób gnocchi będą miały odciśnięty wzorek. 

4) Gotowe kluseczki wkładamy do gotującej się osolonej wody. Gnocchi wyciągamy od razu jak wypłyną do góry.

5) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną wrzucamy listki szałwii (dokladnie odsączone z wody) i smażymy około 5-6 minut, w połowie czasu listki obracamy na drugą stronę. Po tym czasie listki powinny być wspaniale chrupiące.

6) Gotowe gnocchi przekładamy na głęboki talerz u polewamy szałwiową oliwą, dodajemy kilka listków szałwii i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wegańskim parmezanem.


Komentarze

Prześlij komentarz