I tym razem wierni fani będą pamiętać, że kuchnia albańska już na blogu gościła (Fergese). Tym razem potrawa bardzo prosta, ale i smaczna. Do rzeczy...
Turli Perimesh (Warzywny galimatias)
Turli Perimesh (Warzywny galimatias)
Co nam do tego potrzebne (2-3 porcje):
- 1 cebula
- 3-4 młode ziemniaki
- 1 duża cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- garść okry (opcjonalnie)
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- garść okry (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- 75 g oliwy (tak, 75 nie 7.5)
- kilka oliwek (do dekoracji)
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- 75 g oliwy (tak, 75 nie 7.5)
- kilka oliwek (do dekoracji)
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek kroimy w drobne kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Co 2-3 minuty na patelnie możemy dorzucać kolejne warzywa w tej kolejności:
2) Bakłażana kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię (musi być dobrze rozgrzana, inaczej bakłażan wchłonie oliwę). Od czasu do czasu pamiętamy o tym, żeby wszystko wymieszać.
3) Ziemniaki kroimy w małą kosteczkę (nie obieramy) i dorzucamy na patelnię.
4) Następnie to samo robimy z cukinią.
5) Okrę kroimy w cienkie krążki i dorzucamy do reszty warzyw.
6) Ostatnia jest papryka - również w małe kawałeczki i na patelnię.
7) Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
8) Szatkujemy drobno większość natki pietruszki. Można zostawić kilka listków do dekoracji. Wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy.
9) Podajemy posypane oliwkami i pozostałą natka pietruszki.
1) Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek kroimy w drobne kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Co 2-3 minuty na patelnie możemy dorzucać kolejne warzywa w tej kolejności:
2) Bakłażana kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię (musi być dobrze rozgrzana, inaczej bakłażan wchłonie oliwę). Od czasu do czasu pamiętamy o tym, żeby wszystko wymieszać.
3) Ziemniaki kroimy w małą kosteczkę (nie obieramy) i dorzucamy na patelnię.
4) Następnie to samo robimy z cukinią.
5) Okrę kroimy w cienkie krążki i dorzucamy do reszty warzyw.
6) Ostatnia jest papryka - również w małe kawałeczki i na patelnię.
7) Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
8) Szatkujemy drobno większość natki pietruszki. Można zostawić kilka listków do dekoracji. Wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy.
9) Podajemy posypane oliwkami i pozostałą natka pietruszki.
Okra jest O.K a te wielkie oliwki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń