Liczba siedem szczęśliwą jest, zatem, co by szczęścia nie zabrakło, siedem różnych rodzajów warzyw musi się tu znaleźć. W zasadzie można wybrać 7 albo i więcej warzyw, w zależności od tego jakie się najbardziej lubi lub jakie się ma w lodówce z puli: cukinia, marchewka, seler, seler naciowy, pietruszka, ziemniaki, rzepa, cebula, czosnek, batat, dynia...
Cous Cous aux sept légumes
Składniki (2-3 porcje):
- 125 g kuskusu
- szklanka bulionu
Cous Cous aux sept légumes
Składniki (2-3 porcje):
- 125 g kuskusu
- szklanka bulionu
- 75 g ciecierzycy z puszki
- kawałek selera
- kawałek rzepy
- 1 pietruszka
- 1 cukinia
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 cebula
- pół opakowania pomidorów z puszki
- ząbek czosnku
- łyżeczka imbiru
- łyżka kurkumy
- łyżka cynamonu
- łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- 2 szklanki wody
- łyżka oleju
Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy czosnek i cebulę w grubsze kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Wlewamy szklankę wody.
2) Przygotowujemy warzywa, zaczynając od tych, które się najdłużej gotują. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w duże kawałki, najlepiej w grube paski lub sześciany (jak na zdjęciu). Dolewamy odrobinę więcej wody i (cały czas gotując) wrzucamy po kolei warzywa.
3) Do garnka dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki (wraz z sokiem). Wszystko mieszamy i (w razie potrzeby) dolewamy więcej wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut).
4) W czasie, gdy warzywa się gotują, przygotowujemy kuskus na bulionie.
5) Gdy wszystko będzie gotowe, nakładamy kuskus i warzywa na talerz. Można polać 2-3 łyżkami sosu, który utworzył się w garnku, dzięki czemu kuskus będzie bardziej aromatyczny.
- kawałek selera
- kawałek rzepy
- 1 pietruszka
- 1 cukinia
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 cebula
- pół opakowania pomidorów z puszki
- ząbek czosnku
- łyżeczka imbiru
- łyżka kurkumy
- łyżka cynamonu
- łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- 2 szklanki wody
- łyżka oleju
Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy czosnek i cebulę w grubsze kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Wlewamy szklankę wody.
2) Przygotowujemy warzywa, zaczynając od tych, które się najdłużej gotują. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w duże kawałki, najlepiej w grube paski lub sześciany (jak na zdjęciu). Dolewamy odrobinę więcej wody i (cały czas gotując) wrzucamy po kolei warzywa.
3) Do garnka dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki (wraz z sokiem). Wszystko mieszamy i (w razie potrzeby) dolewamy więcej wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut).
4) W czasie, gdy warzywa się gotują, przygotowujemy kuskus na bulionie.
5) Gdy wszystko będzie gotowe, nakładamy kuskus i warzywa na talerz. Można polać 2-3 łyżkami sosu, który utworzył się w garnku, dzięki czemu kuskus będzie bardziej aromatyczny.
Komentarze
Prześlij komentarz