Bahrajn - Kebab

Z Bahamów przenosimy się w całkiem inne klimaty. Kebab z Bahrajnu nie ma jednak nic wspólnego z kebabem znanym nam pod tą nazwą. Nie mam pojęcia skąd wzięła się ta nazwa. Podobno w Bahrajnie na mąkę z ciecierzycy mówi się kebab flour podczas gdy mąka ta bardziej znana jest pod nazwa gram flour.

Składniki (ok. 30 kotleciorów)
- 150g mąki z ciecierzycy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- drobno posiekane warzywa (1 pomidor, 2 papryczki chilli, mała cebula, ząbek czosnku, kawałek pora, natka pietruszki)
- sól, pieprz
- pół łyżeczki garam masali
- pół szklanki wody
- olej (do smażenia)

Przygotowanie:

1) Do miski przesiewamy mąkę z ciecierzycy. Dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok na kilka minut.

2) Warzywa bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski, dokładnie mieszamy.

3) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej dodajemy ciasto łyżką. Jedna łyżka to jeden placuszek.

4) Smażymy po kilka sekund z każdej strony, potem odsączamy ręcznikiem papierowym z oleju.

5) Można podawać z ryżem i sosem jogurtowym (np. tzatziki)

Komentarze