Meksyk - Spaghetti pomidorowe z awokado i kwaśną (wegańską) śmietaną (Sopa seca de fideo)

Fideo to typ makaronu popularny w Hiszpanii i Meksyku podobny do ciętych nitek na rosół.W Hiszpanii robi się z niego danie podobne do paelli, zastępując ryż makaronem. W Meksyku podobnie danie, sopa seca de fideo serwuje się często z lokalnym serem (u nas wersja bez), kwaśną śmietaną (u nas wegańską) i awokado. 

Składniki (4 porcje): 
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g makaronu spaghetti (właściwie nada się również makaron nitki) 
- szklanka wody
- pół kostki rosołowej (lub zamiast wody szklanka bulionu) 
- 2 puszki pomidorów
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki
- 4 łyżki wegańskiej kwaśnej śmietany
- awokado

Przygotowanie:

1) W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę później czosnek. Smażymy przez 1-2 minuty, czasem mieszając. Makaron (spaghetti) przepoławiamy i dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

2) Do garnka wlewamy wodę (i dodajemy kostkę rosołową) lub bulion, dodajemy pomidory z puszki,  przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody, ale w efekcie końcowym sopa soca de fideo ma być bardziej makaronem z sosem niż zupą. 

3) Makaron podajemy z łyżką wegańskiej kwaśnej śmietany i kilkoma plastrami awokado.


Komentarze