Czechy - Pivní tofu-sýr

Pivní sýr to kolejna klasyczna czeska przekąska do piwa, którą postanowiliśmy zweganizować (po przepisie na nakládané tofu). Potrzebujemy jedynie kostkę tofu, kilka przypraw i zapas czeskiego piwa żeby poczuć się (prawie) jak w praskim barze.

Składniki:
- 400 g tofu
- sok z 1 cytryny 
- 2 łyżeczki soli
- 100 ml piwa (najlepiej czeskiego oczywiście)
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki 
- szczypta tymianku
- 0.5 łyżeczki zmielonego kminku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- szczypta wędzonej papryki

Przygotowanie: 
1) Tofu dokładnie kruszyny, przekładamy do miseczki i polewamy sokiem z cytryny i posypujemy solą. Mieszamy i odkładamy na jakieś 15-20 minut.

2) Do tofu dodajemy piwo, musztardę i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.

3) Pivní tofu-sýr serwujemy na dobrym chlebie (najlepiej z kminkiem) i zapiekamy czeskim piwem.

Dobrou chuť!

Komentarze