Algieria - Chorba smid (Zupa pomidorowa z semoliną)

Kuchnia algierska zdecydowanie należy do tych jeszcze nieodkrytych, a jest pełna smacznych i aromatycznych potraw - na blogu można znaleźć przepisy na chorbę z freekehemkarczochy z groszkiem i bobem czy prażoną kaszę mannę z wodą z kwiatów pomarańczy

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku.

Składniki (3 porcje):
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka harissy lub ostrej suszonej papryki
- 2 łyżki oliwy 
- puszka pomidorów 
- 70 g semoliny (kaszy manny z pszenicy durum) 
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- sok z cytryny (do podania)

Przygotowanie:
1) Czosnek, słodką paprykę, kminek i harissę rozgniatamy w moździerzu z łyżeczką wody. Alternatywnie czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z przyprawami w miseczce. 

2) W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną przekładamy pastę z przypraw. Smażymy na małym ogniu przez 1-2 minuty, czasem mieszając. Wlewamy 3 szklanki wody i pomidory w puszce. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. 

3) Wolnym strumieniem (i ciągle mieszając) wsypujemy semolinę. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną mietą. Dokładnie mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut (często mieszając), aż semolina zmięknie. 

4) Gotową czorbę podajemy skropioną sokiem z cytryny. 


Komentarze