Kuchnia algierska zdecydowanie należy do tych jeszcze nieodkrytych, a jest pełna smacznych i aromatycznych potraw - na blogu można znaleźć przepisy na chorbę z freekehem, karczochy z groszkiem i bobem czy prażoną kaszę mannę z wodą z kwiatów pomarańczy
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku.
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka harissy lub ostrej suszonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów
- 70 g semoliny (kaszy manny z pszenicy durum)
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- sok z cytryny (do podania)
Przygotowanie:
1) Czosnek, słodką paprykę, kminek i harissę rozgniatamy w moździerzu z łyżeczką wody. Alternatywnie czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z przyprawami w miseczce.
2) W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną przekładamy pastę z przypraw. Smażymy na małym ogniu przez 1-2 minuty, czasem mieszając. Wlewamy 3 szklanki wody i pomidory w puszce. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
3) Wolnym strumieniem (i ciągle mieszając) wsypujemy semolinę. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną mietą. Dokładnie mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut (często mieszając), aż semolina zmięknie.
4) Gotową czorbę podajemy skropioną sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz