Czarnogóra - Spaghetti ze szparagami

Rok temu powoli szykowaliśmy się na wyjazd na Bałkany. Wiosna to idealna pora na odwiedziny tych stron dla wegetarian, ponieważ wtedy tylko dostępne będą tu sezonowe dania ze szparagami i dzikimi szparagami. Wiele restauracji proponuje wtedy dodatkowe szparagowe menu, w którym można znaleźć między innymi risotta, makarony czy sałatki ze szparagami w roli głównej. Jednym z najlepszych miejsc na szparagową ucztę jest położona w Boce Kotorskiej Konoba Ćatovića Mlini, o której już pisaliśmy w naszym wegetariańskim przewodniku kulinarnym po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan. Tam właśnie zaserwowano nam przepyszne spaghetti z dzikimi szparagami. Niestety po dzikie szparagi trzeba udać się na Bałkany osobiście, a obecna sytuacja uniemożliwia takie eskapady, wiec trzeba sobie radzić inaczej...


Składniki (2 porcje):
- 120-150 g spaghetti
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 250 g szparagów
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2) Pokrojony w kosteczkę czosnek smażymy na rozgrzanej oliwie. 

3) Szparagi myjemy, pozbywamy się zdrewniałych końcówek i kroimy na 3-4 jednakowej wielkości kawałki. Dodajemy na patelnię i smażymy 4-5 minut.

4) W międzyczasie odcedzamy makaron. Natkę pietruszki drobno siekamy. Makaron i pietruszkę przekładamy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Siadamy na kanapie, włączamy bałkańską muzykę i udajemy, że jesteśmy na wczasach. 

Komentarze