Azerbejdżan - Sałatka Qavurdağ

Pomidory, ogórki, orzechy włoskie i zioła - te składniki stanowią bazę wielu podstawowych sałatek na Kaukazie. W Gruzji sałatkę pomidorowo-ogórkową podaje się z pastą z orzechów włoskich, czosnku i kolendry. Ta sałatka jest w pewnym sensie azerbejdżańską i turecką odpowiedzią na sałatkę gruzińską.

Składniki (2 porcje):
- 1 duży pomidor
- 1 duży ogórek
- 1 mała czerwona papryka 
- 7-8 połówek orzechów włoskich
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka melasy z owoców granatu (można zastąpić sokiem lub świeżymi ziarnami)
- sumak (do posypania z wierzchu, można pominąć; sumak to bardzo popularna na Kaukazie przyprawa, w Polsce można znaleźć ją w większych supermarketach)

Przygotowanie: 
1) Pomidory, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Orzechy włoskie i natkę pietruszki lekko siekamy. 

2) Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy syrop z owoców granatu i dokładnie mieszamy (jeśli użyjemy soku, sałatka na pewno bardziej podejdzie wodą).

3) Sałatkę podajemy lekko posypaną sumakiem.

Komentarze

Prześlij komentarz