Chorwacja - Njoki z wędzonym sosem migdałowo-tymiankowym

Na podobne njoki natknęliśmy się podczas wizyty w Dubrowniku w restauracji Stara Loza.


Składniki (4 porcje):
- gnocchi (my zrobiliśmy gnocchi z dynią z przepisu Weganona, z pół porcji)
- trzy łyżki oleju rzepakowego (my użyliśmy wędzonego, ale zwykły olej również da radę)
- 5-6 gałązek tymianku
- 20-25 migdałów + 5 do posypania
- ćwierć łyżeczki wędzonej papryki
- gałązka rozmarynu
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- pół opakowania śmietanki (my użyliśmy Oatly)

Przygotowanie:
1) Gnocchi przygotowujemy według przepisu (oczywiście możemy również użyć kupnych)

2) Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tymianek (w gałązkach). Smażymy przez kilka minut. W międzyczasie w bardzo drobną kosteczkę kroimy migdały (zostawiamy kilka migdałów na później).

3) Wyciągamy tymianek i odkładamy na bok. Na olej wrzucamy migdały, dodajemy wędzoną paprykę, mieszamy i smażymy przez 2 minuty.

4) Z 1-2 gałązek tymianku i gałązki rozmarynu zdejmujemy listki i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

5) Wlewamy śmietankę, mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy gnocchi, dokładnie mieszamy.

6) Gnocchi podajemy posypane tartymi na najdrobniejszych oczkach tarki migdałami.

Komentarze