Zdecydowanie ciężko było się zainteresować jedzeniem jabłek pod koniec lipca, gdy tyle pysznych owoców na sklepowych półkach. Ale udało się zmotywować i wyszło lepiej, niż się spodziewaliśmy!
Składniki (4 porcje=4 jabłka):
- 4 jabłka (jakiekolwiek)
- 30 g migdałów
- 45+5 g orzechów włoskich
- 50 ml mleka (u nas sojowe)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- odrobina wegańskiej bitej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1) W garnku, do którego zmieścimy później 4 jabłka, rozgrzewamy litr wody. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
2) W tym samym czasie obieramy jabłka. Nie wyrzucamy skórek! Skórki możemy dodać do garnka, w którym gotuję się syrop.
3) Po obraniu jabłek wydrążamy je z jednej strony. Pozbywamy się wszystkich pestek i staramy się zrobić sporo wolnej przestrzeni, którą później zapełni farsz. Uważamy jedynie, by nie zrobić dziury na wylot. Najlepszym narzędziem będzie jakiś mały nóż i łyżeczka.
4) Jabłka dodajemy do syropu i gotujemy 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie troszkę je obracamy, aby były miękkie z każdej strony. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Jeśli są jeszcze twarde, gotujemy kolejne kilka minut, od czasu do czasu sprawdzając czy wystarczająco zmiękły. Nie chcemy jabłek rozgotować, wtedy zapewne się rozlecą, gdy będziemy je chcieli wyciągnąć. Czas gotowania zależy od tego jakich jabłek używamy.
5) Podczas gdy jabłka się gotują, orzechy włoskie (45g) i migdały ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub mielimy. Mleko podgrzewamy (nie musi być bardzo gorące) i dodajemy orzechy. Mieszamy do uzyskania papkowatej konsystencji.
6) Jabłka przekładamy na talerz. Do środka wlewamy pół łyżeczki syropu i kilka łyżeczek orzechowej 'pasty', aż zapełnimy wnętrze.
7) Teraz mamy dwie opcje: Czekamy aż jabłka chwilę przestygną (15-20 minut) i wtedy podajemy je na ciepło z bitą śmietana posypaną pozostałymi startymi orzechami włoskimi lub (wersja klasyczna - na zimno) po 15-20 minutach wkładamy do lodówki i wyciągamy, gdy będą nam potrzebne i wtedy podajemy chłodne również z bitą śmietana i orzechami.
8) Podajemy z kawą po bośniacku.
Komentarze
Prześlij komentarz