Białoruś - Zupa kurkowa z Białowieskiego Parku Narodowego

Wegańska wersja zupy? kurkowej
Dzięki temu, że białoruską część Białowieskiego Parku Narodowego możemy odwiedzić bez wizy, w trakcie pobytu w tamtych okolicach wybraliśmy się na jeden dzień na Białoruś. Jak to zawsze z nami bywa, musieliśmy spróbować kilku przysmaków lokalnej kuchni i jednym z tych, które nam zasmakowały najbardziej była właśnie zupa kurkowa!
Wegetariańska wersja zupy kurkowej jedzona w Kamieniukach w białoruskiej części Białowieskiego Parku Narodowego
Składniki (2-3 porcje):
- 200 g kurek
- 50 g makaronu (na przykład świderki)
- ogromna garść koperku
- 3 szklanki bulionu (my robimy z przepisu )
- dodatkowo 2 marchewki

Przygotowanie:
1) Bulion gotujemy według przepisu . Dodatkowe kroki w trakcie gotowania bulionu to zwiększenie ilości marchewek - dodajemy 2 więcej (pokrojone w ósemki), wrzucenie połowy koperku i kurek (jeśli kurki są duże, możemy przekroić na pół). 

2) W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

3) Gdy bulion będzie gotowy i odcedzony, wybieramy z sitka kurki i kawałki marchewki. Nie powinno to sprawić problemu.

4) Podajemy z makaronem i posypujemy ogromną ilością posiekanego koperku! дзякуй!

Komentarze