Polska - Łazanki z młodą kapustą i kurkami

Łazanki to jedna z naszych ulubionych tradycyjnych polskich potraw. Wersja podstawowa łazanek to makaron, kapusta kiszona i pieczarki. Ciężko jednak robić łazanki z kapustą kiszoną w środku lata, kiedy ze straganów patrzy na nas przepiękna młoda kapusta. Poszliśmy więc o krok dalej i zastąpiliśmy pieczarki kurkami.

Składniki (4 porcje):
- 3 łyżki oleju
- połówka młodej kapusty
- mała cebula
- 300 g kurek
- 250g makaronu łazanki
- spora szczypta koperku
Przygotowanie:

1) W garnku grzejemy wodę z dodatkiem soli. Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy przez około 25-30 minut, do miękkości.

2) Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kurki czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Dorzucamy do zeszklonej cebuli, dodajemy sól, pieprz i posiekany koperek. Smażymy przez kilka minut, aż wyparuje woda.

3) Gotujemy makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzamy makaron i kapustę, mieszamy z kurkami, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem i podajemy. 


Komentarze