Turcja - Çorba z czerwonej soczewicy (Kırmızı Mercimek Çorbası)

Powraca Turcja z kolejnym po koftach z soczewicy i bulguru przepisem wykorzystującym bardzo tam popularną czerwoną soczewicę. Tym razem proponujemy smaczną, szybką, prostą, pożywną i tanią turecką czorbę (czyli gęstą zupę) z czerwonej soczewicy, czyli kırmızı mercimek çorbası 🇹🇷

Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy 
- 4 szklanki wody
- 1 duża cebula 
- 1 mały ziemniak
- 1 spora marchewka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz (do smaku, szczypta)
- 3 łyżki oleju
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki 
- odrobina ostrej papryki lub płatków chilli (do smaku)
- 1 płaska łyżeczka suszonej mięty (można zastąpić kilkoma listkami świeżej)
- 1 cytryna (do podania)

Przygotowanie: 
1) Soczewicę dokładnie płuczemy na durszlaku zimną wodą. Przekładamy do garnka, wlewamy 4 szklanki wody. Zagotowujemy na średnim ogniu.

2) Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy niedbale na kilka części. Dodajemy do garnka z soczewicą. Gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu, aż soczewica i warzywa zmiękną.

3) Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Dokładnie blendujemy. 

4) W małym garnuszku rozgrzewamy olej, na rozgrzany dodajemy słodką i suszoną paprykę oraz miętę (suszoną lub dokładnie posiekaną świeżą). Mieszamy i smażymy przez 20-30 sekund.

5) Zupkę serwujemy w miseczkach, lekko polewamy naszym zaczerwienionym paprykowo-miętowym olejem (około 2 łyżeczki na porcję). Możemy dodać odrobinę soku z cytryny i posypać płatkami chilli (zależnie od preferowanego poziomu ostrości).



Komentarze