Po kilku talerzach pierogów z jagodami zjedzonych w trakcie naszej wyprawy po Polsce, przyszedł czas na wegańską wersję domową ze śmietanką kokosową. Mieliśmy nie dodawać przepisu, ale może komuś (a nawet nam samym) się przyda...
Składniki (około 30-40 pierożków):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 500 g świeżych jagód
- 3 łyżki cukru
- cukier, wegańska śmietanka lub jogurt (do podania)
Przygotowanie:
1) Do miski przesiewany mąkę. Dodajemy sól i olej. Na środku górki z mąką robimy małe wgłębienie i wlewamy (powoli, porcjami) gorącą wodę. Od razu zaczynamy wyrabiać ciasto, uważając na to, żeby się nie poparzyć (możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy na jakieś 15-20 minut.
2) Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Możemy je podzielić na 2-3 porcje, żeby było łatwiej.
3) Jagody dokładnie myjemy, przekładamy na durszlak i zasypujemy cukrem. Lekko mieszamy i zostawiamy na durszlaku, żeby pozbyć się soku.
4) W sporym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju.
5) Z ciasta wykrajamy szklanką lub foremką pierożki i kładziemy jedną łyżeczkę jagód na środek. Gotowe, zaklejone pierożki odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką.
5) Przygotowane pierożki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy, odcedzamy i lekko skrapiamy olejem, żeby się nie posklejały.
6) Podajemy posypane cukrem z dodatkiem wegańskiej śmietany lub jogurtu sojowego (jak kto lubi).
7) Są równie dobre na następny dzień, odsmażone na oleju!
Komentarze
Prześlij komentarz