Po upieczeniu styryjskich sznycli dyniowych, zostało nam do zagospodarowania sporo dyni. Postanowiliśmy więc lekko przerobić przepis na turecką dynię z tahini, czyli tahinli kabak tatlısı. Jeśli szukacie deserów z dynią w roli głównej, to polecamy również naszą bułgarską dynię z orzechami włoskimi.
Składniki (4 porcje):
- pół dyni (u nas hokkaido)
- 4 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
- 6 łyżek tahini
- pistacje lub orzechy włoskie
Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię przekrajamy na pół, a następnie w półksiężyce o grubości około centymetra. Tak pocięte kawałki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez około 20 minut.
2) Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok, do ostygnięcia. W międzyczasie pistacje mielimy w młynku do kawy, a orzechy włoskie kruszymy.
3) Dynię przekładamy na talerzyki, polewamy najpierw słodzikiem, później tahini. Na sam koniec dekorujemy pistacjami i/lub orzechami włoskimi. Podajemy w towarzystwie azerbejdżańskiej lub tureckiej herbaty (lub kawy).
Komentarze
Prześlij komentarz