Arabia Saudyjska - Kawa po saudyjsku (Qahwa)

Prawdopodobnie wszyscy wiedzą, czym jest kawa po turecku. Jeśli nie, to warto się z nią zaznajomić! Kawa po saudyjsku to, powiedzmy, wariacja na temat kawy po turecku. Jest znacznie słabsza, dodaje się do niej wiele przypraw i nie dodaje się cukru. Serwowanie tej kawy to cała ceremonia, która jest symbolem saudyjskiej gościnności. Niestety nie mamy (jeszcze!) specjalnych przyrządów do parzenia i picia kawy po saudyjsku :( Mamy jedynie turecką dżezwę, czyli tygielek, który powinien dać radę w domowych warunkach. Więc do rzeczy....


Kawa po saudyjsku (2 porcje)

Składniki (2 małe kawy):

- 100 ml wody
- 5-6 g kawy tureckiej/arabskiej/greckiej/ormiańskiej (zwał jak zwał)
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- szafran (2-3 pręciki)
- 2 łyżeczki wody różanej
- daktyle (do podania z kawą)

Przygotowanie:
1) Do tygielka wlewamy wodę, dodajemy kawę i wszystkie przyprawy, mieszamy.

2) Tygielek wstawiamy na mały ogień i czekamy (od czasu do czasu mieszając), aż kawa zacznie się podnosić. Wtedy zdejmujemy z ognia i serwujemy w małych filiżankach. Zagryzamy daktylami!



Komentarze

  1. Najlepszy sklep z kawą tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest sklep z herbatą

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz