Sayur lodeh to indonezyjska zupka z warzywami w mleczku kokosowym, idealna na przeczekanie zimy, z mnóstwem rozgrzewających przypraw. Warzywa możemy dobrać według własnych upodobań lub stanu zaopatrzenia, z pełną dowolnością.
Przygotowanie:
1) W sporym garnku rozgrzewamy olej. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Podsmażamy na patelni przez 1-2 minuty.
2) Dodajemy pozostałe przyprawy, smażymy przez 2-3 minuty, wlewamy 2 szklanki wody.
3) Warzywa i tofu kroimy w sporą kostkę i wrzucamy po kolei do garnka, zaczynając od tych, które gotują się najdłużej. Dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. W razie potrzeby możemy jeszcze troszkę doprawić.
Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 3 liście limonki kaffir
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0.5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- ostra papryka (do smaku)
- pół łyżeczki cukru palmowego (lub trzcinowego)
- galangal (jeśli używamy takiego ze słoiczka, około łyżeczka)
- 2 szklanki wody
- puszka mleczka kokosowego
Jeśli chodzi o warzywa to nie czujmy się w żaden sposób ograniczeni przez te proponowane tutaj:
- 2-3 średnie ziemniaki
- kawałek selera
- zielona fasolka szparagowa (z racji na porę roku użyliśmy fasolki z puszki)
- pół kalafiora
- 1 marchewka
- odrobina kapusty
- 100-150 g tofu
Przygotowanie:
1) W sporym garnku rozgrzewamy olej. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Podsmażamy na patelni przez 1-2 minuty.
2) Dodajemy pozostałe przyprawy, smażymy przez 2-3 minuty, wlewamy 2 szklanki wody.
3) Warzywa i tofu kroimy w sporą kostkę i wrzucamy po kolei do garnka, zaczynając od tych, które gotują się najdłużej. Dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. W razie potrzeby możemy jeszcze troszkę doprawić.
4) Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy przez około 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Komentarze
Prześlij komentarz