W czasach powstawania naszego bloga kraj, z którego pochodzi ta przepyszna sałatka nosił jeszcze nazwę Suazi. Król Mswati III w 2018 roku zmienił nazwę swojego kraju na Eswatini. Gdybym ja był królem Eswatini jadłbym to danie zdecydowanie codziennie!
Przygotowanie:
1) Awokado obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki.
2) Do awokado dodajemy sok z cytryny i starty imbir. Dokładnie mieszamy. Jeśli używamy niesłonych orzeszków, możemy na tym etapie dodać szczyptę soli. Odstawiamy do lodówki na 5-10 minut.
3) Orzeszki ziemne kruszymy na drobne kawałeczki. Idealny do tego będzie moździerz.
4) Zamarynowane awokado podajemy posypane orzeszkami.
Składniki (2 porcje):
- 2 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startego na drobnych oczkach tarki imbiru
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (solonych)
Przygotowanie:
1) Awokado obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki.
2) Do awokado dodajemy sok z cytryny i starty imbir. Dokładnie mieszamy. Jeśli używamy niesłonych orzeszków, możemy na tym etapie dodać szczyptę soli. Odstawiamy do lodówki na 5-10 minut.
3) Orzeszki ziemne kruszymy na drobne kawałeczki. Idealny do tego będzie moździerz.
4) Zamarynowane awokado podajemy posypane orzeszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz