Eswatini - Sałatka z awokado i orzeszków ziemnych (Slaai)

W czasach powstawania naszego bloga kraj, z którego pochodzi ta przepyszna sałatka nosił jeszcze nazwę Suazi. Król Mswati III w 2018 roku zmienił nazwę swojego kraju na Eswatini. Gdybym ja był królem Eswatini jadłbym to danie zdecydowanie codziennie!

Składniki (2 porcje):
- 2 awokado 
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startego na drobnych oczkach tarki imbiru
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (solonych)

Przygotowanie:
1) Awokado obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki.

2) Do awokado dodajemy sok z cytryny i starty imbir. Dokładnie mieszamy. Jeśli używamy niesłonych orzeszków, możemy na tym etapie dodać szczyptę soli. Odstawiamy do lodówki na 5-10 minut.

3) Orzeszki ziemne kruszymy na drobne kawałeczki. Idealny do tego będzie moździerz.

4) Zamarynowane awokado podajemy posypane orzeszkami.

Komentarze