Powracamy z kuchnią włoską i kolejnym eblematycznym daniem cucina povera, czyli spaghetti aglio, olio e peperoncino - co w wolnym tłumaczeniu oznacza makaron z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką. Jeśli szukacie szybkich, ale smacznych włoskich przepisów, polecamy również wegańskie cacio e pepe czy penne all'arrabbiata.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.
Składniki (2 porcje):
- 180 g makaronu spaghetti
- sól
- 7 łyżek oliwy
- 2 spore ząbki czosnku
- 5 papryczek peperoncino (suszonych)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1) Do osolonego wrzątku dodajemy makaronu i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
2) W międzyczasie czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy papryczki i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut (aż się ugotuje makaron). Papryczki wyciągamy i dodajemy czosnek. Smażymy przez kilkadziesiąt sekund.
3) W międzyczasie odcedzamy makaron (zachowujemy wodę spod gotowania makaronu). Makaron, chochlę wody spod gotowania i natkę pietruszki dodajemy na patelnię. Dokładnie mieszamy i od razu serwujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz