Brunei - Stir-fry z kokosem (Urap)

Urap to w zasadzie raczej sałatka, często podawana jako dodatek do głównego dania. My odrobinę zmodyfikowaliśmy i awansowaliśmy urap do dania głównego. 

Składniki (2 porcje):
- 100 g makaronu ryżowego
- 100 g fasolki (np. szparagowej)
- 1 marchewka
- 100 g kiełków fasoli mung
- 50 g wiórków kokosowych
- odrobina pak choi (można użyć kapusty pekińskiej - około 1/4 główki)
- 2 limonki
- olej
- sól, papryka chilli

Przygotowanie:

1) Rozgrzewamy olej. Dodajemy obrana fasolkę. Smażymy tak dobre 5-10 minut (aż trochę zmięknie). Marchewkę kroimy w słupki i wrzucamy na patelnię. 

2) Gotujemy makaron ryżowy. 

3) Jeśli używamy świeżych kiełków, wrzucamy na patelnię. Jeśli używamy kiełków z puszki, można dodać później. Kapustę (pak choi) kroimy w średniej wielkości paski i dorzucamy do reszty warzyw. Po kilkudziesięciu sekundach dodajemy wiórki kokosowe, przyprawy i sok z dwóch limonek. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilkę, aż wszystko będzie miękkie. Można dodać kilka łyżek wody, żeby wszystko szybciej zmiękło. Woda powinna wyparować po 2-3 minutach smażenia.

4) Podajemy z makaronem ryżowym.


Komentarze