Może się komuś wydawać, że jest to przepis na danie banalne, nudne i w ogóle niegodne uwagi. Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom przygotowanie tego dania przyczyni się do ogromnej ilości brudnych garów i czasu spędzonego w kuchni, ale nie zrażajmy się!
Każda ukraińska rodzina ma własny przepis na to danie. Ostatnio próbowaliśmy ragu w trakcie pobytu we Lwowie, ale nie dorównało temu. Inspiracją do naszej wersji był przepis First Culinary Ukraine (uwaga: tylko po ukraińsku!). Uwierzcie, że jak zrobicie raz, będziecie chcieli jeść codziennie!!!
Składniki (dla 2-3-4 osób, zależnie od apetytu):
- 2 nieduże ziemniaki
Przygotowanie:
1) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jedną z marchewek kroimy w talarki, a kapustę pekińską w paski. Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy najpierw ziemniaki i marchewkę, po kilku minutach dodajemy kapustę pekińską. Gotujemy do miękkości.
2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę, czosnek, połówkę cukinii i bakłażana kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej. W trakcie smażenia na cienkiej tarce ścieramy resztkę marchewki i wrzucamy po około 10 minutach na patelnię. Pomidora kroimy na małe kawałki i dorzucamy na patelnię. Siekamy kilka liści natki pietruszki i część koperku i również wrzucamy na patelnię. Dodajemy pieprz i sól, do smaku. Smażymy wszystko razem do miękkości.
3) Odcedzamy warzywa z garnka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy warzywa z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4) Pozostałą część cukinii kroimy w cienkie talarki i obtaczamy w mące. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy resztę oleju. Na rozgrzanym smażymy obtoczone w mące talarki. Smażymy z obu stron, aż lekko się zrumienią. Usmażone talarki wykładamy na wierzch warzyw w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
5) Ostatni i najważniejszy krok! W trakcie pieczenia siekamy resztę koperku i natki pietruszki. Ragu podajemy bardzo obficie nimi posypane!
Każda ukraińska rodzina ma własny przepis na to danie. Ostatnio próbowaliśmy ragu w trakcie pobytu we Lwowie, ale nie dorównało temu. Inspiracją do naszej wersji był przepis First Culinary Ukraine (uwaga: tylko po ukraińsku!). Uwierzcie, że jak zrobicie raz, będziecie chcieli jeść codziennie!!!
Składniki (dla 2-3-4 osób, zależnie od apetytu):
- 2 nieduże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 kapusta pekińska
- 2-3 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 bakłażana
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- kilka listków natki pietruszki
- sporo koperku
- sól, pieprz
- sól, pieprz
- kilka łyżek mąki
Przygotowanie:
1) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jedną z marchewek kroimy w talarki, a kapustę pekińską w paski. Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy najpierw ziemniaki i marchewkę, po kilku minutach dodajemy kapustę pekińską. Gotujemy do miękkości.
2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę, czosnek, połówkę cukinii i bakłażana kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej. W trakcie smażenia na cienkiej tarce ścieramy resztkę marchewki i wrzucamy po około 10 minutach na patelnię. Pomidora kroimy na małe kawałki i dorzucamy na patelnię. Siekamy kilka liści natki pietruszki i część koperku i również wrzucamy na patelnię. Dodajemy pieprz i sól, do smaku. Smażymy wszystko razem do miękkości.
3) Odcedzamy warzywa z garnka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy warzywa z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4) Pozostałą część cukinii kroimy w cienkie talarki i obtaczamy w mące. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy resztę oleju. Na rozgrzanym smażymy obtoczone w mące talarki. Smażymy z obu stron, aż lekko się zrumienią. Usmażone talarki wykładamy na wierzch warzyw w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
5) Ostatni i najważniejszy krok! W trakcie pieczenia siekamy resztę koperku i natki pietruszki. Ragu podajemy bardzo obficie nimi posypane!
Komentarze
Prześlij komentarz