Uganda - Wegański rolex, czyli zawijaniec z bezjajecznym omletem z pomidorami i kapustą

Rolex (rolled eggs), czyli omlet z warzywami zawinięty w placek chapati podany na skrawki gazety to bardzo popularny ugandyjski street food. Postanowiliśmy go zweganizować, przepis na omlet bazując na wcześniej już dodanym przepisie na azerbejdżański omlet z ziołami, czyli kyukyu

Składniki (na 1 porcję):
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- mała szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie) 
- sól, pieprz
- szczypta papryki chilli (opcjonalnie) 
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki pokrojonych w kosteczkę pomidorów
- 2 łyżki w miarę drobno wposiekanej kapusty
- 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę cebuli
- 2 łyżeczki oleju
- chapati lub tortilla pszenna (do podania)

Przygotowanie:
1) Do miski przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, siemię lniane, płatki drożdżowe, sól, pieprz i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy. Powoli i nieustannie mieszając wlewamy wodę gazowaną. Na sam koniec dodajemy pomidory, kapustę i cebulę. Mieszamy i odstawiamy na bok. 

2) Na rozgrzany na patelni olej wlewamy ciasto, które dokładnie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Omlet smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut, aż będzie widać, że jest suchy z wierzchu. Zdecydowanym, ale delikatnym ruchem obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie na wierzch kładziemy chapati lub tortillę i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty.

3) Na patelnię nakładamy talerz, po czym patelnię obracamy wraz z talerzem do góry dołem - tym sposobem na talerzu najpierw wyląduje chapati, a na nim omlet. Chapati z omletem w środku zwijamy w rulon.

Komentarze