Dżibuti - Placuszki bananowe

Placuszki, naleśniki czy chlebki bananowe są znane i kochane w wielu miejscach na całym świecie - tam, gdzie tylko rosną bananowce. Nic więc dziwnego, że i w Dżibuti cieszą się sporą popularnością. Tutejsze placuszki bananowe charakteryzuje to, że są tradycyjnie wegańskie i przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka sekund! Od miliona podobnych placuszków wyróżnia je również dodatek sporej ilości gałki muszkatołowej.

Składniki (4 porcje):
- 5 dojrzałych bananów
- 5 płaskich łyżek mąki
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- olej
- cukier puder, wiórki kokosowe (do podania)

Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy olej.

2) Banany rozgniatamy widelcem (nie używamy do tego blendera - chcemy mieć w cieście kilka mniejszych lub większych grudek).

3) Dodajemy mąkę, wodę i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. 

4) Ciasto przekładamy na patelnię - 1 łyżka to 1 placuszek. Ciasta nie trzeba specjalnie na patelni formować czy rozprowadzać - samo nabierze odpowiedniego kształtu w trakcie smażenia. Zostawiamy sporo wolnego miejsca na patelni (będzie potrzebne do obracania placuszków). 

5) Smażymy po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Obracamy na drugą widelcem - nie podnosimy placuszków, wystarczy jedynie je lekko podważyć i zdecydowanym ruchem obrócić widelcem na drugą stronę.


Komentarze