Powraca mamina kuchnia i pomysł na wegańską wersję tradycyjnego niedzielnego obiadku. Poprzednio proponowaliśmy zupę z kaszą jaglaną i pieczarkami i kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem.
Składniki (3 porcje):
- 0.5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3-4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 400-500 g kapusty kiszonej
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oleju
- 60-70 g wędzonego tofu
- 0.5 łyżeczki soli wędzonej
- 0.5 łyżeczki papryki wędzonej
Przygotowanie:
1) Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną przekładamy na około 30-40 minut na sitko do odcieknięcia.
2) Po tym czasie odlewamy wodę, ale zostawiamy skrobię, która osadziła się na dnie naczynia.
3) Do skrobi przesiewamy mielone siemię lniane i mąkę pszenną. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
4) Zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Ciasto nabieramy bokiem łyżki (około 1/3 łyżki) i wrzucamy do wody (kształt nie jest ważny). Możemy użyć łyżeczki do zsunięcia ciasta do wody. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.
5) W międzyczasie w garnku lub na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy kapustę kiszoną i przyprawiamy pieprzem. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Możemy dodać trochę więcej oleju, jeśli kapusta będzie zbyt sucha.
6) Na innej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Tofu kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy wędzoną sól i paprykę. Smażymy przez 4-5 minut na mocnym ogniu, aż tofu będzie chrupkie.
7) Kluski podajemy z porcją kapusty kiszonej i lekko polane olejem i posypane usmażonym tofu.
Ciekawy przepis, na pewno jest to przepyszne
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuń