Polska - Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami

Powraca mamina kuchnia i pomysł na wegańską wersję tradycyjnego niedzielnego obiadku. Poprzednio proponowaliśmy zupę z kaszą jaglaną i pieczarkami i kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem. 

Składniki (3 porcje):
- 0.5 kg ziemniaków 
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu 

- 3-4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 400-500 g kapusty kiszonej
- szczypta pieprzu

- 3 łyżki oleju
- 60-70 g wędzonego tofu
- 0.5 łyżeczki soli wędzonej 
- 0.5 łyżeczki papryki wędzonej 

Przygotowanie:
1) Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną przekładamy na około 30-40 minut na sitko do odcieknięcia. 

2) Po tym czasie odlewamy wodę, ale zostawiamy skrobię, która osadziła się na dnie naczynia.

3) Do skrobi przesiewamy mielone siemię lniane i mąkę pszenną. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

4) Zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Ciasto nabieramy bokiem łyżki (około 1/3 łyżki) i wrzucamy do wody (kształt nie jest ważny). Możemy użyć łyżeczki do zsunięcia ciasta do wody. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.

5) W międzyczasie w garnku lub na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy kapustę kiszoną i przyprawiamy pieprzem. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Możemy dodać trochę więcej oleju, jeśli kapusta będzie zbyt sucha.

6) Na innej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Tofu kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy wędzoną sól i paprykę. Smażymy przez 4-5 minut na mocnym ogniu, aż tofu będzie chrupkie.

7) Kluski podajemy z porcją kapusty kiszonej i lekko polane olejem i posypane usmażonym tofu.

Komentarze

Prześlij komentarz