Węgry - Zupa gulaszowa (Gulyasleves)

Kolejna porcja węgierskich przepisów. W końcu w Budapeszcie kupiliśmy z pół kilo suszonej słodkiej papryki, więc trzeba coś z nią zrobić!

Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oleju
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- jeszcze mniejsza szczypta wędzonej papryki
- 2 pomidory
- garść czerwonej fasoli z puszki lub uprzednio namoczonej
- litr wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 białe papryki
- 2 ziemniaki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana i natka pietruszki (do podania)


Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej, cebulę, pomidory i czosnek drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej, wsypujemy suszoną paprykę, sól i pieprz. Smażymy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

2) Wlewamy wodę, wsypujemy fasolę i gotujemy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut.

3) W międzyczasie kroimy marchewkę, pietruszkę, paprykę i ziemniaki w kostkę sporej wielkości i wrzucamy do garnka.

4) Dodajmy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Gotujemy przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Można dolać trochę wody (w razie potrzeby).

5) Gdy wszystko będzie miękkie, serwujemy ze sporą ilością kwaśnej śmietany. Posypujemy natką pietruszki.



Komentarze