Zostajemy w klimacie Algierii, która jest jednym z największych producentów daktyli na świecie. Nic więc dziwnego w tym, że Algierczycy szukają nowych sposobów na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest ten, inspirowanym blogiem The Teal Tadjine przepis na mleczne smoothie z kawą, daktylami i kakao. Połączenie tych 4 składników daje naprawdę niewiarygodnie przepyszny rezultat, a jak raz spróbujecie, uzależnicie się natychmiast.
Przygotowanie:
1) Daktyle moczymy w ciepłej wodzie.
2) Przygotowujemy kawę - shota espresso lub kawy rozpuszczalnej czy nawet zbożowej.
3) Do kielicha blendera wlewamy mleko (na przykład) owsiane i kawę oraz wsypujemy kakao, i przyprawy.
4) Daktyle obieramy i wrzucamy do kielicha blendera. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę przez przynajmniej 1-2 minuty. Trochę musi to potrwać, w przeciwnym razie nie zdążymy rozdrobnić daktyli.
5) Podajemy lekko posypane kakao i wiórkami kokosowymi.
Składniki (na 1 porcję):
- shot kawy (może być też kawa rozpuszczalna lub zbożowa)
- 6 daktyli
- 200 ml mleka (my użyliśmy owsianego)
- ćwierć łyżeczki kakao + szczypta do posypania
- odrobina cukru waniliowego lub pasty waniliowej
- szczypta cynamonu
- szczypta wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1) Daktyle moczymy w ciepłej wodzie.
2) Przygotowujemy kawę - shota espresso lub kawy rozpuszczalnej czy nawet zbożowej.
3) Do kielicha blendera wlewamy mleko (na przykład) owsiane i kawę oraz wsypujemy kakao, i przyprawy.
4) Daktyle obieramy i wrzucamy do kielicha blendera. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę przez przynajmniej 1-2 minuty. Trochę musi to potrwać, w przeciwnym razie nie zdążymy rozdrobnić daktyli.
5) Podajemy lekko posypane kakao i wiórkami kokosowymi.
Musi to bardzo ciekawie smakować:D Jak mam szukać dobrej kawy to najczęściej stawiam na https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-CAVALLO-190.html i ich propozycje.
OdpowiedzUsuń