Marchewka może nie kojarzyć się zbytnio z kuchnią tunezyjską, ale okazuje się, że wystarczy kilka przypraw, by z polskiej marchewki uczynić prawdziwie maghrebski przysmak. Prosto, tanio, smacznie i zdrowo!
Przygotowanie:
1) Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25-30 minut, do miękkości. Przepłukujemy zimną wodą i rozdrabniamy w blenderze.
2) Na oliwie podsmażamy starty na drobnych oczkach czosnek. Po około minucie dodajemy przyprawy i pastę paprykową. Smażymy przez minutkę i odkładamy na bok.
3) Marchewkę mieszamy z przyprawami i sokiem z cytryny. Podajemy na bagietce z oliwkami, kaparami i natką pietruszki.
Składniki (na miskę pasty):
- 500g marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1.5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0.5 łyżeczki ostrej pasty paprykowej (idealnie tunezyjskiej pasty harissa, ale może być też węgierska pasta paprykowa lub suszona ostra papryka - ilość według własnych upodobań)
- sól, pieprz
- sok z ćwiartki cytryny
- kilka oliwek
- łyżka kaparów
- natka pietruszki
- bagietka
1) Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25-30 minut, do miękkości. Przepłukujemy zimną wodą i rozdrabniamy w blenderze.
2) Na oliwie podsmażamy starty na drobnych oczkach czosnek. Po około minucie dodajemy przyprawy i pastę paprykową. Smażymy przez minutkę i odkładamy na bok.
3) Marchewkę mieszamy z przyprawami i sokiem z cytryny. Podajemy na bagietce z oliwkami, kaparami i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz