Wydawałoby się, że mąka z ciecierzycy po prostu nie może być w składzie żadnych słodyczy. W podobny sposób nie oczekuje się, że da się zrobić deser z kiszonej kapusty (nie przyszedł mi do głowy żaden inny składnik, z którego nie robi się deserów). Okazuje się jednak, że w Azji Środkowej, od Iranu aż po Indie, słodycze z dodatkiem mąki z ciecierzycy nie są niczym nadzwyczajnym. Przedstawiamy przepis na indyjskie słodkie kuleczki z mąki z ciecierzycy z kardamonem, besan ladoo.
- 80 g margaryny (my użyliśmy wegańskiej ramy)
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka kaszy manny
- 60 g cukru
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie, jesli pomijamy, możemy dodać zwykłą wodę)
- 2 łyżeczki wody
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- zmielone pistacje (do dekoracji)
Przygotowanie:
1) W garnuszku roztapiamy margarynę. Dodajemy mąkę i kaszę mannę. Smażymy na małym ogniu przez jakieś 5-6 minut, często mieszając.
2) Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy przez kolejne 3-4 minuty.
3) Dodajemy wodę różaną, wodę i przyprawy. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10-15 minut, aż wystygnie.
4) Z ciasta formujemy kulki (1 kulka to mniej więcej 1 łyżka ciasta). Uformowane kulki posypujemy zmielonymi pistacjami. Możemy podać jako dodatek do indyjskiej herbatki - masala chai. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz