Brazylia - Açaí Bowl (Açaí na tigela)

Jagody açaí są uważane (dość przesadnie) za superfood. Cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie, ale w brazylijskiej dżungli są znane od dawna i stanowią tam podstawę diety. Açaí na tigela to bardzo popularne w całej Brazylii śniadanie i deser. 

Składniki (2 porcje):
- 400g purée z açaí
Można nabyć tu: Owoce z dżungli
- 75g granoli 
- 2 banany
- syrop z agawy (może być syrop klonowy lub miód)

Przygotowanie:
1) Zakładając, że używamy purée z açaí - przekładamy zawartość opakowania do miski. Posypujemy granolą.

2) Banana kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Polewamy sowicie syropem z agawy (trzeba pamiętać, że açaí nie ma zbyt wyraźnego smaku i potrzebujemy dość sporo słodzika, żeby podkreślić smak jagód)



Komentarze