Carbonada to potrawa zdecydowanie mięsna, podobnie jak zdecydowanie mięsna jest kuchnia argentyńska, ale według nas jej bezmięsna wersja jest wystarczająco ciekawa.
Składniki (4 porcje):
- łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml białego wina
- 3 ziemniaki
- 2 bataty
- 200 g dyni lub dyni piżmowej
- 2 szklanki wody
- 1 zielona papryka
- 2 brzoskwinie lub puszka
- 1 gruszka
- 2 kolby kukurydzy
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej, cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu.
2) Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat i wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
3) W międzyczasie ziemniaki, bataty i dynię kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka.Wlewamy
2 szklanki wody i gotujemy przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając.
4) Paprykę kroimy w sporą kostkę, gruszkę i brzoskwinie w odrobinę mniejsze kostki. Wrzucamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
5) Kolby kukurydzy kroimy na pół i wrzucamy do reszty gotujących się warzyw i owoców. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 10 minut.
6) Serwujemy posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz