Norwegia - Zupa rabarbarowa (Rabarbrasuppe)

Przedstawiamy kolejny po tarcie Tatin sposób na wykorzystanie rabarbaru - norweską rabarbrasuppe. Idealna w ciepłe wiosenne dni, serwowana na zimno z gałką lodów, jak i w te chłodniejsze, kiedy możemy podać ją na ciepło (również z lodami). 

Składniki (4 porcje):
- 650 ml wody 
- 400 g rabarbaru
- 4-5 łyżek cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- lody waniliowe (w naszej wersji wegańskie) 

Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy wodę, rabarbar myjemy i kroimy w paseczki o długości kilku (2-3) centymetrów. Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości, około 20 minut. 

2) Dodajemy cukier, cynamon i cukier waniliowy. Do kubeczka wsypujemy skrobię ziemniaczaną, dodajemy 2-3 łyżki wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy przez kolejne kilka minut. 

3) Zupę serwujemy z gałką lodów waniliowych.

Komentarze