Czechy - Kalafior w cieście piwnym z purée ziemniaczanym i sosem tatarskim (Smažený květák v pivním těstíčku s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou)

Ciasto piwne jest dość popularne w kuchni czeskiej jako panierka do kalafiora lub ołomunieckich twarożków. Dzisiaj proponujemy květáka w zweganizowej wersji ciasta piwnego z mąką z ciecierzycy. Miłośnikom kuchni czeskiej polecamy również nasze przepisy na ciasto miša řezymarynowane tofu czy nudle s mákem

Skladniki (4 porcje):
- kalafior
- pół szklanki mąki pszennej
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 250 ml piwa (najlepiej czeskiego) 
- sól, pieprz, kminek
- olej (do smażenia), sporo

Do podania 
Sos tatarski (tatarská omáčka) 
- 1 łyżka wegańskiego majonezu
- 2 łyżki jogurtu sojowego
- 1/4 łyżeczki musztardy
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz 

Ziemniaczane purée (bramborová kaše) 
- 400 g ziemniaków 
- 75 ml mleka sojowego 
- 30 g wegańskiego masła 
- sól, pieprz 
- szczypta gałki muszkatołowej 

Przygotowanie:
1) Myjemy, obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.

2) Kalafiora obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez kilka minut, aż będzie prawie miękki. Ważne jest, żeby go jednakże nie rozgotować.

3)  W międzyczasie mieszamy składniki sosu tatarskiego - majonez, jogurt i musztardę z pokrojonym w drobną kosteczkę ogórkiem konserwowanym. Sos przyprawiamy, mieszamy i przekładamy do lodówki. 

4) Dokładnie odcedzamy ugotowane różyczki kalafiora, odkładamy na bok i czekamy aż wystygną. 

5) W międzyczasie przygotowujemy panierkę. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę pszenną, do drugiej przesiewamy mąkę z ciecierzycy. Do mąki z ciecierzycy wolnym strumieniem wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, i znowu mieszamy. 

6) Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju (mniej więcej 5 cm). Różyczki kalafiora obtaczamy mąką pszenną, a następnie panierujemy w cieście piwnym. Przekładamy do rozgrzanego oleju (około 160 stopni) i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli kalafior będzie się smażył za krótko może się okazać, że ciasto, które wdarło się do środka jest jeszcze surowe. 

7) W międzyczasie ziemniaki odcedzamy, dokładnie rozgniatamy, dodajemy mleko sojowe, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeśli chcemy, możemy całość zmiksować blenderem. 

8) Usmażone kawałki kalafiora odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z purée ziemniaczanym i sosem tatarskim lub jako przekąska do piwa (oczywiście czeskiego)!

Dobrou chuť!

Komentarze