Indonezja - Tempeh w mleczku kokosowym (Usih tempeh)

Tempeh już raz leżał w naszej lodówce przez kilka miesięcy, aż w końcu się przeterminował. Była to jedna z tych rzeczy, którą zawsze chcieliśmy spróbować wykorzystać w kuchni, ale nigdy się jakoś nie złożyło. Aż do dziś...

Cóż to takiego w ogóle jest? Tempeh pochodzi z Indonezji i jest to po prostu sfermentowana soja. Wiele można z nim uczynić, ale my się dopiero uczymy. Kiedyś na przykład w cudownej knajpie w Mysłowicach (Biała Gruba) jedliśmy żur z tempehem. Był przepyszny! Niestety Biała Gruba już nie istnieje, więc trzeba wziąć sprawy w swoje ręce :( Jeśli ktoś zna jakiś sprawdzony przepis na tempeh to proszę się z nami podzielić w komentarzach!


Tym razem poszliśmy w tradycyjną kuchnię indonezyjską a zainspirował nas ten przepis. 🇮🇩🇮🇩🇮🇩

Składniki (4 porcje):
- tempeh (około 200 g)
- puszka mleczka kokosowego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
- mała szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 3 listki limonki kaffir
- spora szczypta soli
- kilka kropelek soku z limonki

Przygotowanie:

1) Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i grzejemy na małym ogniu.

2) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

3) Tempeh kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

4) Podajemy z ryżem (tradycyjnie) lub (mniej tradycyjnie) z makaronem ryżowym. U nas również jako dodatek zagościł brokuł, ale nie mówcie prawdziwym Indonezyjczykom, bo mogą chwycić się za głowę.


Komentarze