Znowu Meksyk wraca na nasze stoły. Poprzednio proponowaliśmy spaghetti pomidorowe z awokado, czyli Sopa soca de fideo. Dzisiaj ponownie makaron, tym razem z salsą z awokado.
Składniki (4 porcje):
- 2-3 awokado
- 1 mała zielona ostra papryczka
- kilka małych zielonych pomidorków koktajlowych (ewentualnie żółte, ale nie czerwone)
- 2 ząbki czosnku
- 75 ml oliwy
- mały pęczek kolendry
- sok z 2-3 limonek
- sól, pieprz
- 250-300 g spaghetti
- ewentualnie dodatkowe plastry awokado (do podania)
Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Czosnek, pomidory koktajlowe i papryczkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po upieczeniu z papryczki wyjmujemy nasiona.
2) Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
3) Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu i dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
4) Sos mieszamy z makaronem. Możemy podać z kilkoma dodatkowymi plastrami awokado.
Komentarze
Prześlij komentarz