Niewłoskie komfortujące wegańskie spaghetti bolognese na Dzień Dziecka

Tak, tak wiemy, że przepis na spaghetti bolognese na blogu o kuchniach świata pewnie znaleźć się nie powinien, ale jak go nie jeść... Zacznijmy od wyjaśnienia - spaghetti bolognese w kuchni włoskiej nie istnieje, więc w naszym kulinarnym atlasie świata (jeśli jeszcze się z nim nie znacie, to polecamy się zapoznać) zajmie miejsce w niechlubnej kategorii dań bezpaństwowych. 

Składniki (3 porcje):

Mięsko mielone z tofu inspirowane tym przepisem
- 200 g tofu (firm, nie silken) 
- 2.5 łyżki płatków drożdżowych 
- 1.5 łyżki sosu sojowego
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki wędzonej paryki
- 1.5 łyżki oliwy
- 0.5 łyżeczki suszonego czosnku

Makaron i sos
- 200 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 0.5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g passaty pomidorowej
- 0.5 łyżeczki oregano
- 0.5 łyżeczki cukru
- sól, pieprz (do smaku) 

Dodatki
- kilka listków bazylii
- odrobina wegańskiego parmezanu (opcjonalnie - my robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze)

Przygotowanie:
1) Zaczynamy od marynowania tofu (najlepiej przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem robienia spaghetti). Ze wszystkich składników na mięso mielone (poza tofu) robimy pastę do której następnie wkruszamy tofu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 

2) Makaron przygotowujemy według instrukcji z opakowania. 

3) Na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez kilkadziesiąt sekund, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy marynowane tofu i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż się dobrze zrumieni (sporadycznie mieszając). Dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejne kilkadziesiąt sekund. Wlewamy passatę, przyprawiamy oregano, cukrem, solą, pieprzem i dusimy przez około 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać kilka łyżek wody. 

4) Sos mieszamy z makaronem, podajemy z wegańskim parmezanem i listkami bazylii. 



Komentarze