Chorwacja - Brodet z boczniaków

Brodet to danie rybne popularne między innymi w chorwackiej Istrii. Robert Makłowicz w jednym z nowych odcinków swojego programu przygotował brodet z kurczakiem, który był inspiracją dla tej właśnie wegańskiej wersji z boczniakiem. Jest równie niekiepska!

Składniki (2 porcje):
- 4-5 łyżek oliwy 
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- spory pęczek natki pietruszki + odrobina do podania
- 150 ml białego wina
- 5 liści laurowych
- 3-4 gałązki rozmarynu 
- 200-250 g boczniaków
- sól, pieprz
- średni pomidor 
- 2 łyżki koncentratu 
- kluseczki z polenty lub bagietka do podania


Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę kroimy w piórka a czosnek w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym ogniu, aż się zeszklą.

2) Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Po minucie wlewamy wino, dodajemy rozmaryn i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż wino trochę wyparuje.

3) Boczniaki kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez około 10 minut. Na drobnych oczkach tarki ścieramy pomidora i cały miąższ dodajemy na patelnię.

4) Wyciągamy liście laurowe i rozmaryn. Dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby odrobinkę wody. Dusimy wszystko razem przez 5-10 minut. Serwujemy z kluseczkami z polenty, bagietką lub czymś innym (wedle życzenia).


Komentarze