Liban - Chlebek z za'atarem (Manoush b Za'atar)

Pierwsze kilka tygodni siedzenia w domu spędziliśmy pożerając focaccię z rozmarynem, aż focaccia nam się lekko znudziła i pokusiliśmy się o zrobienie libańskiego chlebka z za'atarem. W zasadzie można powiedzieć, że manoush b za'atar jest dalekim kuzynem focacci z rozmarynem. Można powiedzieć, że jest to w pewnym sensie połączenie konceptu focacci z pizzą. Manoush jest w zasadzie cieniutką pizzą z za'atarem, czyli libańską mieszanką przypraw składająca się głównie z sezamu i tymianku.


Składniki (2 chlebki):
- 150 g mąki 
- 1 łyżeczka drożdży instant (pół opakowania, około 3.5 g)
- szczypta soli i cukru
- 2.5 łyżki oliwy
- 75 ml ciepłej wody

- 5 łyżek oliwy
- 0.5 łyżeczki soku z cytryny 
- 3 łyżki za'ataru*

*Za'atar to libańska mieszanka przypraw, którą można znaleźć w większych supermarketach lub zrobić w domu z suszonych ziół i sezamu:

Składniki (na około 3 łyżki):
- 1 łyżka sezamu 
- 1.25 łyżki tymianku 
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki sumaku 
- 0.5 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:
1) Do miski przesiewany mąkę, dodajemy sól i drożdże. Następnie wlewamy ciepłą, ale nie gorącą wodę i oliwę. Ciasto na początku dokładnie mieszamy łyżką, później zagniatamy ręką przez 2-3 minuty. Miskę przykrywamy ręcznikiem/szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

2) Jesli używamy gotowej mieszanki za'atar, przejdźmy do punktu trzeciego. Na suchej patelni lekko prażymy sezam. Pozostałe przyprawy mielimy w młynku do kawy. Sprażony sezam i zmielone na drobno przyprawy przekładamy do miseczki. 

3) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na lekko obsypanym mąka blacie. Ciasto powinno być możliwie jak najcieniej rozwałkowane. 

4) Za'atar łączymy z sokiem z cytryny i oliwą. Za'atar rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście przełożonym na spód do pizzy (omijając 2-3 centymetry od brzegu). Chlebek pieczemy 6-7 minut w piekarniku.

Komentarze

  1. Czy 1 łyżeczka droższy instant = pół opakowania? (nie wiem, jak przeliczyć na świeże drożdże :) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 1 łyżeczka to pół opakowania. Jeśli dobrze rozumiem przelicznik na świeże drożdże, będzie to około 13-15 g świeżych :)

      Usuń

Prześlij komentarz