Na gombapaprikás, czyli paprykarz z pieczarek natrafiliśmy we Frici Papa w Budapeszcie, o czym więcej w naszym kulinarnym przewodniku po Budapeszcie. Węgierski paprykarz oczywiście zupełnie nie ma nic wspólnego z tym szczecińskim - jest to śmietanowy sos pieczarkowy ze zmieloną słodką papryką, najczęściej podawany z kluseczkami (nokedli). Oto nasz zweganizowany przepis na ten madziarski specjał:
Przygotowanie:
1) Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki, odkładamy na bok.
4) Dodajemy śmietankę sojową, całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez kolejne 20 minut, często mieszając.
5) Podajemy z makaronem, kluskami..
Składniki (na 4 porcje):
- 300-400 g pieczarek
- 3 lyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki
- 5-6 łyżek wody
- sól, pieprz
- 200 ml śmietanki (my użyliśmy zwykłej śmietanki sojowej, ale może być też wegańska kwaśna śmietana lub śmietanka owsiana)
- do podania: makaron, kluski, kasza jęczmienna...
Przygotowanie:
1) Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki, odkładamy na bok.
2) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy przez minutę na średnim ogniu, dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i smażymy kolejne 1-2 minuty.
3) Patelnię ściągamy z ognia, dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Dodajemy pieczarki, całość lekko oprószamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. Patelnię z powrotem stawiamy na gazie. Dodajemy 5-6 łyżek wody i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, czasem mieszając.
4) Dodajemy śmietankę sojową, całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez kolejne 20 minut, często mieszając.
5) Podajemy z makaronem, kluskami..
Pycha!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy!
Usuń