Kuchnia turecka zdecydowanie należy do tych z liczniejszą reprezentacją na naszym blogu - szczególnie polecamy przepisy na zupę z czerwonej soczewicy, kofty z soczewicy i bulguru, simity ("tureckie obwarzanki") czy sałatkę z białej fasoli z tahini. Do tego zacnego grona dołącza dziś przepis na tureckie placuszki z cukinii, czyli mücver.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku.
- 3 spore cukinie (u nas w sumie około 1.2 kg)
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 Łyżka posiekanego szczypiorku
- kilka listków mięty
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- pieprz
- olej lub oliwa (do smażenia)
- sos jogurtowy (kilka łyżek jogurtu sojowego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz)
Przygotowanie:
1) Cukinie myjemy, ścieramy na grubszych oczkach tarki, przekładamy do sporej miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
2) Wylewamy wodę spod cukinii i lekko ją odciskamy, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Nie chcemy jednakże, żeby cukinia stała się całkowicie suchym wiórem - nie przejmujmy się tym, że trochę wody zostanie w misce (tyle będzie nam potrzebne do rozmieszania mąki).
3) Do cukinii dodajemy posiekane zioła, starty na drobniejszych oczkach tarki czosnek, mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną i odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
4) Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę (my smażyliśmy na oleju) - potrzebujemy sporą warstwę tłuszczu, dokładnie pokrywającą dno patelni.
5) Ciasto na placuszki przekładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i lekko je rozprowadzamy. Smażymy na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż placuszki się zarumienią.
6) Tureckie placuszki z cukinii najlepiej smakują podane z dodatkiem sosu czosnkowego (wymieszaliśmy kilka łyżek jogurtu sojowego ze startym na drobnych oczkach czosnku, szczyptą soli i pieprzu).
Komentarze
Prześlij komentarz