Wbrew pozorom, penne all'arrabbiata nie ma nic wspólnego z kuchnią arabską. Arrabbiata oznacza po włosku zły, więc nazwa sosu nawiązuje do jego ostrości. Jeśli jesteście fanami makaronów, proponujemy zapoznać się z naszymi przepisami na pasta e fagioli (makaron z fasolą), pasta alla Norma (makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem), wegańską carbonarę z nerkowców i pieczonego czosnku czy spaghetti z orzechami włoskimi. A póki co przedstawiamy nasz przepis na arrabbiatę w mniej niż kwadrans.
Składniki (2 porcje):
- 160 g penne rigate
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone papryczki peperoncino
- puszka pomidorowej pulpy (czasem zwanej pomidorami krojonymi)
- sól, pieprz
- kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:
1) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną wrzucamy pokrojony w kosteczkę czosnek i papryczki (w całości). Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie papryczki wyciągamy, a na patelnię wlewamy pomidorową pulpę. Przyprawiamy solą i pieprzem, i dusimy przez 4-5 minut, do odparowania nadmiaru wody.
3) Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Dokladnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz