Hiszpania - Ryż z blitwą (Arroz con acelgas)

Inspiracji Walencją ciąg dalszy - wczoraj dodaliśmy przepis na biszkopt pomarańczowy , dzisiaj przyszedł czas na ryż z blitwą (znaną również pod nazwą burak liściowy i mangold), czyli arroz con acelgas. Niestety w trakcie naszego krótkiego pobytu nie udało nam się spróbować go na miejscu, ale zrobienie go w warunkach domowych nie stanowi absolutnie żadnego problemu (pod warunkiem, że znajdziemy blitwę; jeśli nie - możemy ją zastąpić szpinakiem).

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku. Polecamy również inne nasze przepisy kuchni hiszpańskiej.

 Składniki (4 porcje):

- 6 łyżek oliwy

- 1 cebula 

- 3 ząbki czosnku 

- 1 liść laurowy

- 1 spory ziemniak

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 250 g ryżu

- 300 g blitwy (buraka liściowego)

- 1 litr wody lub bulionu

- odrobina szafranu

- 1 pomidor

- sól, pieprz

Przygotowanie: 

1) Na oliwie (w garnku) podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek wraz z liściem laurowym. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojonego w większą kostkę ziemniaka. Smażymy przez kilka minut.

2) W międzyczasie blitwę myjemy i kroimy w średniej wielkości paseczki.

3) Do smażenia dodajemy słodką paprykę, ryż, blitwę i mieszamy.

4) Szafran rozpuszczamy w wodzie lub bulionie. Następnie płyn wlewamy do ryżu. Pomidora ścieramy na drobnych oczkach tarki wprost do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 15-18 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz