Hiszpania - Biszkopt pomarańczowy (Bizcocho de naranja)

W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej stolicy Hiszpanii) odwiedziliśmy kawiarnię Tallat, gdzie zjedliśmy wybitny wegański biszkopt pomarańczowy. Po powrocie postanowiliśmy odtworzyć jego uproszczoną wersję w domu.


Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku. Polecamy również inne nasze przepisy kuchni hiszpańskiej.

Składniki (tortownica 24 cm):

- 1/3 szklanki mleka sojowego 

- 1 łyżka octu

- 1.5 szklanki mąki pszennej

- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 

- 0.5 łyżeczki sody

- szczypta soli

- 0.5 szklanki cukru trzcinowego

- 7 łyżek oleju

- 1/4 szklanki aquafaby

- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego

- 1/3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżego)

- skórka z 2 pomarańczy (najlepsze będą ekologiczne)

- cukier puder (do posypania z wierzchu)

Przygotowanie:

1) Mleko sojowe przelewamy do kielicha blendera. Dodajemy ocet, mieszamy i odkładamy na bok.

2) Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, i dokładnie mieszamy. 

3) Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. 

3) Do kielicha blendera dodajemy cukier, olej, aquafabę, cukier lub ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. Dokładnie miksujemy blenderem. Na sam koniec dodajemy startą na drobnych oczkach tarki skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką.

4) Zawartość blendera przelewamy do miski z mąką i krótko mieszamy łyżką. 

5) Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut. Ciasto serwujemy oprószone cukrem pudrem.



Komentarze