W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej stolicy Hiszpanii) odwiedziliśmy kawiarnię Tallat, gdzie zjedliśmy wybitny wegański biszkopt pomarańczowy. Po powrocie postanowiliśmy odtworzyć jego uproszczoną wersję w domu.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku. Polecamy również inne nasze przepisy kuchni hiszpańskiej.
Składniki (tortownica 24 cm):
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka octu
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 0.5 szklanki cukru trzcinowego
- 7 łyżek oleju
- 1/4 szklanki aquafaby
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżego)
- skórka z 2 pomarańczy (najlepsze będą ekologiczne)
- cukier puder (do posypania z wierzchu)
Przygotowanie:
1) Mleko sojowe przelewamy do kielicha blendera. Dodajemy ocet, mieszamy i odkładamy na bok.
2) Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, i dokładnie mieszamy.
3) Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
3) Do kielicha blendera dodajemy cukier, olej, aquafabę, cukier lub ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. Dokładnie miksujemy blenderem. Na sam koniec dodajemy startą na drobnych oczkach tarki skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką.
4) Zawartość blendera przelewamy do miski z mąką i krótko mieszamy łyżką.
5) Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut. Ciasto serwujemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz