Norwegia - Byggrynsgrøt, czyli "owsianka" z pęczaku

Kuchnia norweska może nie należy do tych najbardziej cieszących się popularnością. Szczególnie warto jednak zwrócić uwagę na przepyszne śniadaniowe drożdżowe wypieki, jak skoleboller, czyli szkolne bułeczki drożdżowe z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Norweska słodka bułka i kubek kawy to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych propozycji śniadaniowych, ale tym razem postanowiliśmy spróbować innej norweskiej propozycji śniadaniowej - byggrynsgrøt, czyli "owsianki" z pęczaku.

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.

Składniki (2-3 porcje):
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 2 szklanki mleka (u nas pół na pół owsianego i sojowego) 
- szczypta soli
- do podania: orzechy (migdały lub orzechy włoskie), owoce (maliny, truskawki, borówki) i słodzik (u nas syrop klonowy) 

Przygotowanie:
1) Pęczak zalewamy zimną wodą i odkładamy na noc do lodówki. 

2) Rano wylewamy wodę i pęczak przekładamy do garnka. Dodajemy mleko i sól, i gotujemy przez około 30 minut, aż mleko prawie całkowicie wyparuje, a pęczak będzie miękki.

3) Gotową "pęczankę" podajemy z ulubionymi orzechami, owocami i słodzikiem oraz kubkiem czarnej filtrowanej kawy (taka jest najbardziej popularna w Skandynawii).

Komentarze