Czarnogóra - Szparagi z oliwą, natką pietruszki i czosnkiem

Sezon szparagowy rozpoczął się na dobre. Jest to zdecydowanie najlepsza dla wegan pora roku na odwiedzenie Bałkanów - kilka lat temu w kwietniu wybraliśmy się do Czarnogóry (nad Bokę Kotorską), gdzie pierwszy raz spróbowaliśmy dzikich szparagów. Przepis na pierwsze danie inspirowane wizytą w Czarnogórze - na spaghetti ze szparagami jest na blogu już od dłuższego czasu. Dzisiaj postanowiliśmy dodać przepis na drugą propozycję, inspirowaną Czarnogórą - smażone szparagi z oliwą, czosnkiem i natką pietruszki. 

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.

Składniki (3-4 porcje):
- 0.5 kg szparagów
- 3 + 5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1) Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. 

2) Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy szparagi, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 4-5 minut, czasem mieszając. 

3) W międzyczasie czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z kilkoma (~5) łyżkami oliwy. 

4) Gotowe szparagi przekładamy na talerz i polewamy oliwą zmieszaną z czosnkiem i natką pietruszki. 

Komentarze