Rok temu powoli szykowaliśmy się na wyjazd na Bałkany. Wiosna to idealna pora na odwiedziny tych stron dla wegetarian, ponieważ wtedy tylko dostępne będą tu sezonowe dania ze szparagami i dzikimi szparagami. Wiele restauracji proponuje wtedy dodatkowe szparagowe menu, w którym można znaleźć między innymi risotta, makarony czy sałatki ze szparagami w roli głównej. Jednym z najlepszych miejsc na szparagową ucztę jest położona w Boce Kotorskiej Konoba Ćatovića Mlini, o której już pisaliśmy w naszym wegetariańskim przewodniku kulinarnym po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan. Tam właśnie zaserwowano nam przepyszne spaghetti z dzikimi szparagami. Niestety po dzikie szparagi trzeba udać się na Bałkany osobiście, a obecna sytuacja uniemożliwia takie eskapady, wiec trzeba sobie radzić inaczej...
- 120-150 g spaghetti
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 250 g szparagów
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2) Pokrojony w kosteczkę czosnek smażymy na rozgrzanej oliwie.
3) Szparagi myjemy, pozbywamy się zdrewniałych końcówek i kroimy na 3-4 jednakowej wielkości kawałki. Dodajemy na patelnię i smażymy 4-5 minut.
4) W międzyczasie odcedzamy makaron. Natkę pietruszki drobno siekamy. Makaron i pietruszkę przekładamy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Siadamy na kanapie, włączamy bałkańską muzykę i udajemy, że jesteśmy na wczasach.
Komentarze
Prześlij komentarz