Algieria - Karczochy z groszkiem i bobem (Tbikha)

Już trzeci raz pojawia się tu danie kuchni algierskiej. Była chorba frik, czyli zupa pomidorowa z ciecierzycą i zieloną pszenicą oraz cous cous aux sept légumes, czyli kuskus z siedmioma warzywami. Dzisiaj proponujemy karczochy, niezbyt kojarzące się z kuchnią Maghrebu i inspirowane przepisem z bloga The Teal Tadjine. Tak się również złożyło, że jest to setny przepis na naszym blogu!

Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oliwy
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- łyżka suszonej słodkiej papryki
- papryka chilli (do smaku, można użyć harissy)
- ćwierć łyżeczki mielonego kuminu
- ćwierć łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól, pieprz
- 3 pomidory
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szklanka wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3-4 łyżki bobu
- 6-7 łyżek groszku
- po łyżce posiekanych ziół: kolendrą, pietruszka, mięta, koperek
- 2 puszki serc karczochów
- ryż lub kuskus (do podania)

Przygotowanie:
1) Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy imbir, mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty.

2) Dodajemy przyprawy, pomidory kroimy w kosteczkę i przenosimy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zalewamy szklanką wody i sokiem z cytryny.

3) Wcześniej ugotowany i obrany bób wrzucamy na patelnię, dodajemy groszek (surowy) i gotujemy przez około 5-10 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.

4) Dodajemy posiekane zioła i serca karczochów. Mieszamy i dusimy przez kolejne 5-10 minut. Podajemy z ryżem lub kuskusem.


Komentarze