Finlandia i generalnie cała Skandynawia cieszy się bogactwem produktów leśnych. Vispipuuro to jeden ze sposobów na wykorzystanie wspaniałych zasobów fińskich lasów. W fińskiej kaszy mannie możemy ją zastąpić na przykład zwykłymi borówkami i efekt będzie równie nieziemski!
- szklanka kaszy manny
- 4 szklanki wody
- 300-400 g owoców (jeden typ) z puli: maliny, jeżyny, borówka, żurawina, porzeczki, jagody lub (jeśli chcemy się poczuć bardziej fińsko) borówka brusznica
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- więcej owoców, orzechy... (do podania)
Przygotowanie:
1) Do garnka wlewamy wodę, dodajemy owoce, sól i cukier. Zagotowujemy.
2) Zawartość garnka przecedzamy przez sitko (zachowując wodę!)
3) Zachowaną wodę wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy kaszę mannę i gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Kasza manna nie musi być bardzo gęsta, ponieważ będziemy potem wszystko miksować.
4) Kaszę mannę odkładamy na bok do ostygnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę.
5) Podajemy z owocami, orzechami, syropem klonowym, musli, itp.
2) Zawartość garnka przecedzamy przez sitko (zachowując wodę!)
3) Zachowaną wodę wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy kaszę mannę i gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Kasza manna nie musi być bardzo gęsta, ponieważ będziemy potem wszystko miksować.
4) Kaszę mannę odkładamy na bok do ostygnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę.
5) Podajemy z owocami, orzechami, syropem klonowym, musli, itp.
Komentarze
Prześlij komentarz